今日をしめくくる Café & SoBar
Including “Toshikoshi soba” and “〆 soba”, soba has been regarded as auspicious food to make tomorrow a good day by closing the time of the day and the year. (The origin of Toshikoshi soba is that it is a food made by stretching soba into thin pieces, so it is generally said that on New Year’s Eve, people started to eat auspicious things such as “healthy longevity” and “family luck longevity”.)
SUKEDACHI DESIGN designed the “Café & SoBar Glicine” symbol with the hope that any day today will be a “lucky day” from the next day.
“年越しそば”や“〆そば”をはじめ、そばはその日、その年など、時間 をしめくくり明日を良い日とするための縁起をかつぐ食べ物とされてきました。 (年越しそばの由来は、そばが長く伸ばして細く切って作る食べ物なので細く長くということから大晦日に「健康長寿」「家運長命」などの縁起をかついで食べるようになったという説が一般的。) たとえ今日がどんな1日だとしても次の日から“縁起の良い日”として迎えられる場所という願いを込めて「 Café & SoBar グリチネ 」のシンボルを設計しました。
Credit /
Client: glicine
Art Direction: Daisuke Kobayashi (SUKEDACHI DESIGN)
Design: Daisuke Kobayashi (SUKEDACHI DESIGN)